Bienvenidos - Welcome - 歓迎 - Willkommen - ترحيب -
Benvenuto - Benvido - Ongietorri - Accueil - Powitanie -
Velkommen - ยินดีต้อนรับ - καλωσόρισμα - 환영 -
Välkommen

dijous, 6 de setembre del 2012

Puntes al món - Xipre



Vam fer un viatge als confins del Mediterrani, a l'illa de Xipre, un petit país que està a tocar del continent asiàtic, però que políticament és europeu.
  
Vam recórrer el país al nostre aire, en transport públic, i sense pressa. Vam veure  llocs fascinants, carregats d’història, ruïnes gregues, mosaics romans, i unes postes de sol impresionants. Només em queda la tristor de veure que encara avui en dia el país estigui ocupat, i la seva capital, Nicòsia, dividida per una frontera il·legal.



Les esglésies de Troodos: puntes Battenberg





Entre els segles XI i XV, a la regió de Troodos s'hi van construir i consagrar un pilot de petites esglésies ortodoxes. La repressió i discriminació dels catòlics vinguts de França, cap als ortodoxes xipriotes, va fer que el clero es retirés i s'amagués en aquestes muntanyes inaccessibles, i gràcies a aquest aïllament secret es va poder mantenir el culte a la fe ortodoxa. 

Deu d'aquestes esglésies estan declarades patrimoni mundial per la UNESCO, i nosaltres vam anar a visitar l'església d'Archangelos Michael, al poble de Pedoulas, a la vall de Marathassa.

La seva construcció data del 1474, i està dedicada a l'arcàngel Sant Miquel. L'església és molt petita, és de pedra, i per fora sembla una casa de muntanya, amb la teulada inclinada per poder aguantar el pes de la neu de l'hivern. L'interior està tot decorat amb pintures dels evangelis i de l'antic testament, i l'arcàngel, que presideix la part esquerra de l'altar.

Un cop a dins, te'n adones de que estàs en un espai sagrat, petit i únic. Les parets et parlen en silenci, t'expliquen històries de Jesus, d'un cavall blanc, i d'uns reis... Es un lloc especial, transmet molta pau, convida a seure i estar-s'hi una estona, respirar profundament i alimentar l’esperit. Em va agradar molt.

I en un lloc tan privilegiat, hi havia una punta a l'altar. Es un tipus de punta que es diu Battenberg. Quan vaig fer la foto no vaig saber què era, de lluny em va semblar que era punta al coixí, però mirada detingudament es veia que no, sort que la intuïció em va portar per bon camí, vaig fer la foto, i dies més tard quan ja era a casa, em vaig posar a buscar per internet, i la veritat és que per mi ha estat tot un descobriment.

En realitat no és punta al coixí, sino que és una imitació. Es una tècnica que es van inventar per poder fer puntes sense tenir tanta feina. Es una cinta llarga, que pot estar feta de punta al coixí, que es va cosint fent bucles, i es van fent els dibuixos del patró. Les parts buides s'adornen amb diversos punts, fets amb una agulla de cosir, i el resultat final és gairebé com una punta. 

Hi ha molta informació per internet, poso alguns enllaços per qui tingui ganes d'aprendre més coses sobre el tema:

Història de les puntes Battenberg:

Com es fa la punta:
                                   
Tipus de cinta:

Llibres:
http://www.cs.arizona.edu/patterns/weaving/books/bnc_lace.pdf (és un llibre del 1900, explica tots els tipus de punts, una joia, i es pot baixar sencer en .pdf)



Més puntes Battenberg







Durant tot el viatge vaig anar fotografiant puntes battenberg. Deu ser un tipus de punta que es fa molt, perquè n'hi havia per tot arreu.


Limassol: art al carrer




Passejant per pels carrers del casc antic de Limassol vam anar a parar al barri dels artistes joves, hi havia totes les parets i façanes pintades, dibuixos amb molt color, crítics i lliures, i em va agradar aquest ull amb el fons de punta.


Els brodats de Lefkhara


 

De punta al coixí com la que coneixem aquí no vaig veure res, cap puntaire, només algunes puntes fetes a màquina, cosides als brodats, com la de la foto. 

El brodat també està fet a màquina, i és una imitació dels famosos brodats de Lefkara. Aquests brodats són molt bonics, estan fets amb roba de lli, i fils de colors, normalment blanc, beige, o verd. Es broden amb tambor, comptant els fils, i es fan dibuixos geomètrics, i calats, alguns molt treballats i moltes hores de feina.





1 comentari:

  1. Parlant de Xipre, un interessant article encara que en aquest cas sigui teòricament sobre un club de futbol:
    http://blogs.ara.cat/futbolprosaic/2011/01/28/el-club-de-refugiats-que-va-jugar-la-lliga-de-campions/

    ResponElimina